Home

Standard

- FCI Standard broj 65 / 06.04.1998/GB
POREKLO: Oblast Srednjeg Sredozemlja.
ZEMLJA POKROVITELJ: Italija.

DATUM OBJAVLJIVANJA ORIGINALNOG VAŽECEG STANDARDA: 27.11.1989.

NAMENA: Psi za pratnju i razonodu.

F.C.I. KLASIFIKACIJA:   Grupa   9 - Psi za pratnju i razonodu - Sekcija 1 - Bisoni i srodne pasmine - Bez radnog ispita.

KRATAK ISTORIJSKI PREGLED PASMINE:

Njegov naziv ne  ukazuje  na to da on potiče sa ostrva Malta, pošto pridev  "Maltese" potiče od semitske reči "malat" koja znači utočiste - pribežište ili luka - sklonište; ovaj semitski koren se još javlja i u  čitavom nizu naziva primorskih mesta, npr.: u nazivu jadranskog ostrva Melita (Mljet), sicilijanskog grada Melita kao i u samom nazivu ostrva Malta. Preci ovog malog psa živeli su u lukama i primorskim gradovima Srednjeg Sredozemlja, gde su lovili miševe i pacove kojih je bilo u ogromnom broju u lučkim stovarištima kao i u brodskim skladištima. Nabrajajući pasmine svoga vremena (384. - 322. godina pne.) grčki filozof  Aristotel spominje u svome popisu "rasu malih pasa" i dodeljuje joj latinski naziv "canes melitenses".   Ovaj pas je bio poznat i u starom Rimu kao najomiljeniji pratilac uglednih gospođa.Veličan je i od strane latinskog pesnika Strabona (prvi vek naše ere). Brojni renesansni slikari ovekovečili su Maltezera na svojim platnima kao malog salonskog psa koji uvek leži pored lepih dama toga doba.

OPSTI  IZGLED: Male visine i prilično izduzenog tela. Prekriven belom, veoma dugom dlakom, elegantan i sa neznatno pruženim i uzdignutim držanjem glave.

VAŽNE PROPORCIJE: Dužina tela je oko 38% veća od visine grebena. Dužina glave iznosi 6/11 od visine grebena.

PONAŠANJE - TEMPERAMENT: Zivahan, mio (privržen), vrlo pokoran i vrlo inteligentan.

GLAVA: Njena dužina iznosi 6/11 od visine grebena. Prilično je široka neznatno premašujući polovinu od svoje dužine.

PREDEO KRANIJUMA (LOBANJE):

LOBANJA: Lobanja je neznatno duza od njuske; sirina zigomaticne kosti  jednaka  je  sa  svojom  duzinom  i stoga  je veca od polovine duzine glave.   U  potiljacnom delu lobanja  je  sasvim  neznatno jajastog oblika (ovalna),   gornji deo lobanje je pljosnat (ravan) sa  neznatno ispupcenom ocipitalnom   protuberancom; ispupcenost ceonih kostiju i ocnih lukova je dobro uocljiva; ceono udubljenje je tako slabo izrazeno da je nevidljivo; bocne linije temenih kostiju su donekle konveksne (ispupcene).

STOP : Ceono-nosni prelaz (stop) snazno definise ugao od 90 stepeni.

FACIJALNI PREDEO (PREDEO LICA):

NOS: U produzetku nazalnog mosta; gledano iz profila njegov prednji deo  je vertikalan. Veliki je sa siroko orvorenim nozdrvama, okrugao i potpuno  crne boje.

Nosna pečurka: Smeštena u produžetku nosnika. Posmatrano iz profila stoji vertikalno. Velika, otvorene nozdrve, zaobljena i bezuslovno crno pigmentisana.

NJUSKA:  Duzina njuske iznosi 4/11 duzine glave stoga je neznatno manja  od polovine duzine glave. Ocni lukovi su dobro izrazeni. Njihova dubina  je celih 20% manja od njihove duzine. Bocne strane njuske su paralelne,  ali njuska gledano spreda ne sme da izgleda cetvrtasa jer se njen  prednji izgled spaja krivinom sa bocnim stranama. Njuska je pravolinijska  sa dobro izrazenim udubljenjem u svom sredisnjem delu.

USNE: Na mestu gde se spajaju gornja i donja usna imaju oblik vrlo izduzenog luka. Usne nisu tako duboke i njihov spoj nije vidljiv. Gornja usna  je sasvim spojena sa donjom i to tako da je donji profil njuske definisan  donjom vilicom. Ivice usana moraju biti potpuno crne.

VILICE: Normalno razvijene, na izgled slabe i potpuno sklopljene međusobno odgovaraju jedna drugoj. Donja  vilica,  ciji su lukovi pravi, u svom prednjem delu nije ni isturena (izbacena)  ni uvucena.

ZUBI: Lukovi zuba se sasvim pravilno preklapaju a sekutici formiraju makazasti zagriz. Zubi su beli, zubalo je dobro razvijeno i potpuno.

OCI: Sirom otvorene, zivahnog i usredsredjenog izraza, krupnije nego sto bi se ocekivalo, skoro su okruglog oblika. Ocni kapci tesno oblazu unutrasnju povrsinu ocnih jabucica koje nikada nisu duboko usadjene vec su u  istoj ravni sa glavom - tek neznatno su ispupcene. Oci su postavljene skoro  u ceonom predelu. Gledano spreda ne bi smelo da pokazuje beonjace; tamno braon su boje a ivice ociju su crne boje.

USI: Gotovo trouglastog oblika, cija sirina iznosi oko 1/3 od njihove duzine.   Postavljene su visoko iznad jagodicnog luka viseci sa strane uz samu  glavu; neznatno su podignute.

VRAT: Iako je prekriven bogatom dlakom naglasenost  potiljka vrata je  ocigledna. Gornja linija je ispupcena. Njegova duzina jednaka je priblizno  polovini visine grebena. Nosi se podignut a koza na vratu je potpuno  zategnuta.

TELO: Duzina od vrha grebena pa do vrha srednjih kvrga  je za 38% veca  od visine grebena.

LINIJA LEDJA: Prava do korena repa.

GREBEN: Neznatno uzdignut iznad linije ledja.

LEDJA: Njihova duzina iznosi oko 65% od visine grebena

SAPI: U produzetku slabinskog dela ledjne linije, sapi su vrlo siroke i izduzene;  njihov ugao nagiba prema horizontali je ispod 10 stepeni.

PRSA: Prostrana; spustena ispod nivoa lakata, sa rebrima koja nisu sasvim  zaobljena. Obim prsa je za 2/3 veci od visine grebena. Grudna kost je naglasena

REP: Postavljen je u nivou sapi, u korenu je debeo a na vrhu tanak. Njegova  duzina meri oko 60% od visine grebena. Formira jedan veliki zavoj ciji vrh  pada izmedju bedara dodirujuci sapi. Izvijen rep preko jedne strane se  tolerise.

PREDNJE NOGE:

PREDNJI UDOVI: U celini stoje uz telo, stoje pravo i paralelne su.

RAMENA: Njihova duzina iznosi 1/3 od visine grebena a njihov ugao nagiba  pema horizontali iznosi od 60 do 65 stepeni.  U odnosu na centralnu ravan tela imaju skoro vertikalan polozaj.

NADLAKTICA: Duza je od ramena i meri od 40 do 45% od visine grebena.   Nagib prema horizontali stoji pod uglom od 70 stepeni. Dobro je spojena  sa telom u njegovim prednjim dvo-trecinama a njen duzinski smer je skoro  paralelan sa centralnom ravni tela.

LAKTOVI: Paralelni su sa centralnom ravni tela.

PODLAKTICA: Mrsava (tanka) sa nekoliko vidljivih misica ali kost je po  svojoj strukturi prilicno cvrsta (snazna) obzirom na velicinu psa ove rase. Kraća je od nadlaktice i iznosi 33% visine grebena. Razdaljina od zemlje do vrha lakta odgovara približno 55% visine grebena.

ZGLOB DOSAPLJA: Prati vertikalnu liniju podlaktice, pokretljiv je,   ne bi trebalo da bude cvornovat i prekriven je tankom kozom.

DOSAPLJE: Ima iste karakteristike kao i zglob dosaplja, zbog svoje  kratke duzine vertikalan je.

PREDNJE SAPE:: Okrugle, prsti skupljeni i savijeni, sredisnji i prstni jastucici  trebalo bi da budu crni sa crnim noktima ili noktima  tamne boje.

ZADNJE NOGE: U celini , cvrste koscate strukture, paralelni su i gledano otpozadi vertikalni  su pocev od vrha pa do zemlje.

BUT:Snaznih misica, zadnja ivica konveksna. Paralelan je sa centralnom ravni  tela, njegov silazni i prednji (istureni) pravac je donekle  ukosen u odnosu na vertikalu. Njegova duzina iznosi skoro 40% od visine  grebena a njegova sirina je malo manja od njegove visine.

NATKOLENICA : Ima udubljenje izmedju tetive i kosti koje je jedva uocljivo;  njegov nagib prema horizontali stoji pod uglom od 55 stepeni. Neznatno  je duzi od buta.

SKOCNI ZGLOB: Prednja uglovanost skocnog zgloba iznosi 140 stepeni.

CLANAK: Rastojanje od zemlje pa do vrha clanka neznatno je vece od  1/3 od visine grebena. Njegova duzina odgovara visini clanka. Stoji sasvim   uspravno.

ZADNJE SAPE: Okrugle kao i prednje sape, sa svim istim karakteristikama.

HOD - KRETANJE: Uravnotezen, klizeci po povrsini zemlje, slobodan, sa kratkim i vrlo brzim  kasackim koracima.

KOZA: Zaista zategnuta na svim delovima tela, pigmentisana sa tamnim flekama i flekama boje crnog vina, narocito na ledjima. Ivica ocnih kapaka, treci kapak  i usne su crne boje.

KRZNO:

DLAKA: Gusta, sjajna, glatka - raskosno pada i svilene je strukture. Veoma  je duga po celom telu i prava je celom svojom duzinom bez imalo valova i  kovrdza. Na trupu bi trebalo da bude duza od visine grebena i da obilno pada  na zemlju kao plast koji prijanja uz trup bez otvora ali ne formirajuci pramenove ili uvojke (lokne). Pramenovi i uvojci su prihvatljivi na prednjim nogama  pocev od lakta pa do sapa, kao i na zadnjim nogama pocev od  kolena pa do sapa. Poddlaka ne postoji.  Na glavi je krzno veoma dugo kao i na prednjem (isturenom) delu lica gde  se mesa sa dlakom brade. Takodje je dugo i na lobanji odakle pada nadole  gde se mesa sa dlakom koja prektiva usi. Na repu dlaka pada pozadi na  jednu stranu tela, tj. na bok (slabinu) i but i svojom duzinom doseze skocni   zglob.

BOJA: Cisto bela. Nijansa blede slonovace je dozvoljena. Po neka primesa  bledo narandzastih senki se tolerise ali nisu pozeljne i ustanovljene su kao  mane.

VELICINA I TEZINA:

VISINA GREBENA:


Muzjaci


od   21  do  25  cm.Zenke


od   20  do  23  cm.

TEZINA:


3  do 4 kg.


MANE: Svako odstupanje od prethodno navedenih karakteristika trebalo bi smatrati  manom i ozbiljnost sa kojom bi se trebalo odnositi prema mani trebalo bi da  bude u tacnoj srazmeri sa njihovim stepenom.

* Razrokost  (Bilateralni strabizam).

* Duzina tela koja premasuje 43%  visinu grebena.

OZBILJNE MANE:

* Ovnujski nos

* Isturena donja vilica ako narusava spoljni izgled njuske.

* Velicina kod muzjaka koja je iznad 26 cm ili je ispod 19 cm.

* Velicina kod zenki koja je iznad 25 cm i ispod 18 cm.

MANE KOJE DOVODE DO ELIMINACIJE:

* Naglasena divergencija ili konvergencija ravni glave.

* Potpuna depigmentacija nosa ili je nos bilo koje boje osim crne.

* Isturena celjust.

* Leukom.

* Potpuna depigmentacija ocnih kapaka.

* Nedostatak repa, skracen rep bilo urodjeno ili steceno.

* Kovrdzavo krzno.

* Bilo koje boje osim bele, sa izuzetkom blede slonovace.

* Fleke raznih boja koliko god da su velike.

N.B.     Muzjaci bi trebalo da imaju dva ocigledno normalna testisa potpuno  spustena u skrotume.

Poslednje ažurirano ( utorak, 26 januar 2010 12:03 )